Caroline & Anne-Floor in de lokale krant

Inhoudsopgave

  Het komt uit Zeeland en gaat het heel Nederland door.

  Smudge sticks uit eigen tuin van Caroline en Anne-Floor

  De term smudge sticks zegt u misschien (nog) niets, maar veel ingrediënten ervan groeien gewoon in de tuin. Caroline en Anne-Floor uit Hulst vertellen wat het doet.

  Atrikel geschreven door: Sophie Stockman te Hulst


  Citroenmelisse, oregano, lavendel, rozemarijn: De tuin van Caroline Kaijser staat vol met kruiden. Samen met Anne-Floor de Potter maakt ze er smudge sticks van: prachtige pakketjes van samengebonden kruiden in verschillende samenstellingen. Je brandt de sticks en reinigt er jezelf of je huis mee, is het doel. De effecten variëren van rustgevend tot het transformeren van nieuwe energie, vertellen Caroline en Anne-Floor. Ze weten waar ze het over hebben: Caroline weet wat de medicinale werking is en Anne-Floor richt zich op de spirituele werking. ,,We vullen elkaar aan.”

  Anne-Floor is van huis uit social media marketeer en communicatieadviseur, maar ze legde zich ook toe op reiki: een alternatieve geneeswijze waarbij blokkades in energiebanen in het lichaam opgeheven worden. Ze heeft een eigen studio onder de naam Meisje de Potter. Als ze iemand heeft behandeld, reinigt ze de ruimte met smudge sticks. ,,Je kan ze overal wel halen, maar ik zocht naar smudge sticks die hier in Nederland werden gemaakt. Ik dacht, er moet toch wel
  iemand in Nederland zijn die dit doet?” Anne-Floor deed begin vorig jaar een oproep via Instagram en kreeg reactie van plaatsgenoot Caroline: dat ze de sticks ook samen konden maken. Caroline: ,,We vonden het zó leuk, dat we dachten: hier moeten we iets meer mee.”

  Ik ontdek elke week wel weer een nieuw kruid, onkruid bestaat niet – Caroline Kaijser, Moyashi

  Natuur

  Voor Caroline kwam de vraag van Anne-Floor precies op het juiste moment. ,,De passie voor kruiden was er al.” Na zeventien jaar in de mode gewerkt te hebben, zat ze er niet meer op haar plek. Ze maakte etalages en zorgde als visual merchandiser dat kledingwinkels er goed uitzagen,
  maar ze wilde juist terug naar de basis: de natuur. Ze begon met een driejarige opleiding tot herborist, oftewel kruidenkundige. ,,Dat voelde zó ontzettend goed aan. Ik heb nu het eerste jaar gedaan. ”Ze begon tegelijkertijd haar eigen onderneming Moyashi met bijzondere kamerplanten en deelt haar kennis. ,,Ik ontdek elke week wel weer een nieuw kruid, onkruid bestaat niet.” Haar kruidentuin is sinds de samenwerking met Anne-Floor steeds groter geworden. ,,Het is best een proces geweest naar waar we nu zijn”, zegt Caroline. ,,Je maakt keuzes over wat je gaat zaaien, het moet groeien, er moet geoogst worden.” Ze zijn afhankelijk van wat het seizoen hen biedt. ,,We belasten de natuur zo min mogelijk en doen alles met respect voor de planten en kruiden”

  Hoe werkt het?

  De smudge stick komt oorspronkelijk bij de Native Americans vandaan en werd voor heilige rituelen gebruikt. Het is de bedoeling dat je het product bewust gebruikt en met een bepaalde intentie brandt, leggen Caroline en Anne-Floor uit. ,,Maar het is geen magisch wondermiddel, dat je ineens van al je zorgen af bent”, zegt Anne-Floor. Wel is elk kruid goed voor iets. Bijvoet en lavendel gecombineerd kun je gebruiken voor het slapen gaan. Anne-Floor: ,,Dan onthoud je je dromen bijvoorbeeld beter.” Bijvoet is het Nederlandse alternatief voor witte salie en wordt gebruikt omdat salie oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt. Caroline: ,,Bijvoet gedijt hier en heeft daarom veel meer energie.” Niet alleen de werking
  wordt getest, ook hoe het ruikt. Caroline: ,,Een combinatie kan een goede werking hebben, maar als het niet lekker ruikt, vinden mensen het ook niet fijn.”

  De smudge stick is geen magisch wondermiddel, dat je ineens van al je zorgen af bent – Anne-Floor de Potter,
  Meisje de Potter

  Vintage schaaltjes

  Een smudge stick leg je op een schaaltje, waar de as op valt. Daarom verkopen Caroline en Anne-Floor nu ook tweedehands schaaltjes, in alle soorten en maten. Anne-Floor: ,,We zorgen dat ze een tweede leven krijgen.” Adviezen om elders in te kopen of om de sticks in grote hoeveelheden te laten produceren, slaat het duo bewust in de wind. Anne-Floor: ,,Dat is juist níet het doel. We willen zelf in de hand hebben hoe het eindproduct eruit ziet en er veel liefde in stoppen.” Er gaat dan ook een paar weken overheen om één stick te maken. Het aantal beschikbare sticks hangt gewoon af van de oogst en op is op. Mensen staan sinds corona meer open voor spiritualiteit, merken de vrouwen. Caroline: ,,We verzenden door heel Nederland.”
  Ze werken ook samen met bedrijven die dezelfde visie hebben. Zo zijn de sticks bij het Zenhuys in Hulst te vinden en bij Kula in Rotterdam. Caroline en Anne-Floor staan binnenkort ook op festival Healing Garden in Zeewolde, waar bezoekers bij hen hun eigen wierook kunnen samenstellen.

  De smudge sticks zijn te vinden via moyashi.nl of op Instagram via meisjedepotter en moyashi.nl.

  Misschien ook interessant

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je meevoeren op reis naar de magische wereld van de kracht van kruiden, smudge sticks en workshops!