Bijvoet – Artemisia vulgaris

Inhoudsopgave

  Ik vind het belangrijk om te werken met kruiden uit mijn eigen omgeving. Ze groeien er met gemak, op hun eigen tempo en zitten daardoor ook vol met energie. Je ziet ze groeien en bloeien en er ontstaat een ware magische connectie met de plant.

  Waarom kruiden laten komen uit andere landen, waar je totaal geen gevoel of band mee hebt?

  Bijvoet (Artemisia vulgaris) is voor mij een belangrijk inheems wierook/smudge kruid. Het heeft namelijk de zelfde reinigende werking als witte salie en de rook heeft een ontsmettende werking.  Je kan haar inzetten bij verschillende rituelen of gewoon branden om een moment van rust te vinden. Ik heb Artemisia mogen ontmoeten tijdens mijn ontdekkingsreis naar smudge kruiden, zie hier onze creaties. Maar ik heb haar ondertussen al voor verschillende doeleinden ingezet. Wat is ze krachtig!

  Ik neem je graag mee op kruiden reis en neem je mee naar de prachtige wonderen van Bijvoet.

  We starten eerst met het voorstellen van Artemisia. Wie is ze en waar komt ze vandaan?

  Artemisia komt van het Griekse artemes, wat gezond betekend en ‘vulgaris’ betekent ook wel algemeen voorkomend. Artemisia vulgaris is vernoemd naar de godin Artemis, de beschermgodin van de jonge vrouwen en kraamvrouwen. Artemis of ook wel de maagdelijke maangodin genoemd. Maagd staat hier voor onafhankelijk, wild, sterk en vrij. Artemis was de vrouw van de dieren en strafte iedereen die hen kwaad deed met haar pijlen. Ze is de kiemkracht van de natuur. Van het moment dat ze was geboren, hielp ze haar tweelingbroer Apollo (de zonnegod) ter wereld en werd daardoor beschouwd als de god van de bevalling. Het symbool van Artemis is een zilver pijl en boog. Haar boog wijst naar de maan en de pijl staat voor focus. Bijvoet geeft je ook focus, maar daar komen we later op terug.

  Planten etiket.

  Bijvoet is veel voorkomend en is onderdeel van de composieten familie. Het is een vaste, meerjarige plant en kan tot ongeveer 1,20 meter hoog worden. Ze maakt een mooi groei en verandering door in haar leven. Zo start ze in de lente haar leven met sappige scheuten met brede geveerde bladeren. Je kan bijvoet goed herkennen aan de bladeren die aan de bovenkant groen zijn en aan de onderkant zilver. Als we wat meer naar de zomer toegaan versmallen de bladeren (lijken dan op elven handen) en de stelen worden roder en verharden. De rood bruinige bloempjes staan op het einde van de stengel in een losarige pluim en ze bloeit van ongeveer augustus tot het einde van de zomer. Bijvoet is een windbestuiver en is dus niet afhankelijk van insecten. Ze groeit graag op braakliggende terreinen en langs wegen in bermen en houd van een zandhoudende, maar voedselrijke grond. Ze schijnt spontaan voor de deur van helers te groeien. De groene strook (dijk) voor ons huis staat er vol mee! Love it! Het kan bijna niet anders dat je al eens langs deze magische dame bent gelopen. Als je gaat wandelen ga dan zeker een keer naar haar opzoek.

  De magische krachten van bijvoet.

  Bijvoet is een vrouwelijk kruid, gewijd aan de planeet Venus en het element Aarde. Gebruik haar bijvoorbeeld als smudge stick in een beschermingsritueel in jouw woning en ze zal je huis sterk reinigen en beschermen. Ze laat ook je psychische krachten groeien en is zenuw sterkend. In combinatie met Lavendel wordt het een ware dromen combinatie en voorziet ze je van heldere dromen. Bijvoet staat ook symbool voor geluk, geef bijvoorbeeld de bloemen aan iemand die je geluk wenst, maar de bloemen helpen jezelf ook open te stellen voor mensen, dieren en planten. Ze bevorderen je intuïtie en het luisteren naar je innerlijke kracht.

  De bladeren van bij’voet’ worden onder de voetzolen in de schoenen gedaan om je van meer kracht te voorzien en het dragen van het kruid bevordert je lust en vruchtbaarheid.

  Signatuurleer.

  Laten we ook eens kort kijken naar de signatuurleer. Signatuur leer is een niet-wetenschappelijke kijk naar de uiterlijke kenmerken van planten die overeenkomsten laten zien met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven over de delen van het menselijk lichaam waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Het is de eerste kennis die mensen hadden over kruiden, zo begrepen ze waar we de kruiden voor konden inzetten. Een prachtige kijk naar planten, als je het mij vraagt!  

  De stengel van bijvoet is houtig, wat staat voor je weerstand. De plant en wortel hebben een bepaalde geur, die verwijst naar de werking op het zenuwstelsel, psyché en op het hoofd. Haar bloempjes hebben de kleur groen/geel die verwijzen naar het spijsverteringskanaal zoals de maag, milt en suikerstofwisseling. De bloempjes zijn aan de top rood gekleurd, wat staat voor energie, het hart en bloed naar het hoofd. De bloempjes lijken op eierstokken en hebben daar dus ook hun werking op. Haar bladeren zijn aan de onderkant zilver gekleurd en dat staat voor transformatie en kalium. Het blad is viltig, wat verwijst naar de huid en slijmvliezen. De vorm van het blad is gedeeld en dat verwijst naar haar ontkrampende werking.

  De helende kracht van bijvoet.

  We hebben al geconstateerd dat Artemisia een echt vrouwen kruid is en dat ze in het bezit is van vele magische krachten. Laten we het nu eens hebben over haar geneeskrachtige werking en waar ze voor wordt ingezet.

  Bij de vrouw bevordert ze de eisprong en de menstruatie. Ze reinigt de baarmoeder, harmoniseert de hormoonbalans en begeleid je ook in je transitie reis in de overgang. Ze bevordert de vruchtbaarheid, maar werkt ook abortief! Dus neem het niet als je zwanger bent! Ze is niet enkel voor de vrouw in te zetten hoor,  ze wordt al duizenden jaren ingezet voor de spijsvertering. Het is een waar tonicum voor de algehele spijsvertering.  Je kan haar ook goed inzetten bij problemen rondom het zenuwstelsel. Zoals bij bijvoorbeeld angst en depressie, ze heeft zenuw sterkende eigenschappen. Ze zorgt er ook voor dat je je focus terug kan vinden en werkt goed bij nervositeit. Verder kan je haar nog inzetten bij misselijkheid, ontstoken gewrichten, kneuzingen en is ze vocht afdrijvend.

  Ik vind het mooi om te zien dat de niet-wetenschappelijke eigenschappen en de wetenschappelijke eigenschappen zo ontzettend dichtbij elkaar liggen. Door alleen al naar een plant te kijken kan je zien wat haar bijzondere krachten zijn.

  Kruidenbereidingen.

  Je kan bijvoet op verschillende manieren gebruiken en bereiden. Voor deze wonderlijke brouwsels kan je de bladeren, de bloeiende toppen en de wortel gebruiken. Lees hier meer over in mijn andere blog.

  Misschien ook interessant

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en laat je meevoeren op reis naar de magische wereld van de kracht van kruiden, smudge sticks en workshops!